Aikuinen, anna aikaasi.

“Kun nuori kertoo sinulle elämästään, älä vertaa hänen kokemustaan lapsuuteesi tai omiin lapsiisi. Hyvää tarkoittava vertaus helposti mitätöi nuoren kokemuksen erityisyyden. Ota asenteeksi mieluummin ‘haluan ymmärtää mitä sanot’ kuin ‘tiedän miltä sinusta tuntuu’.”

Tommi Laitio nuorisotoimenjohtaja, Helsingin kaupunki

“Meistä jokainen haluaa olla rakastettu ja nähty. Aikuisen lapselle antama aika vahvistaa lapsen uskoa siihen, että lapsi on tärkeä ja rakastamisen arvoinen, että hänestä välitetään.”

Hanna Markkula-Kivisilta pääsihteeri, Pelastakaa Lapset ry

“Lapselle ja nuorelle annettu aika ei ole minuutteja, tunteja tai päiviä. Se on asennetta. Se on kuuntelemista ja kuulemista, yhdessä tekemistä, keskinäistä kunnioitusta ja auttamista, ilon ja joskus surunkin yhdessä jakamista. Ihan tavallista yhteistä arkea.”

Tuija Sivonen toiminnanjohtaja, Suomen Partiolaiset - Finlands Scouter ry

“Meidän on hyvä kaiken kiireen keskellä antaa aikaa läheisillemme; niin kotona, työpaikoilla kuin vaikkapa ruokakaupan kassajonossa. Työelämässä ajan antaminen nuorelle on hyvin tärkeää. Työelämään ensimmäistä kertaa tullut nuori on hyvä ajan kanssa perehdyttää työhön ja työyhteisöön, koska ensikosketus työelämään – hyvässä ja pahassa – voi kantaa koko loppuelämän.”

Lauri Lyly puheenjohtaja, SAK

”Parasta aikaa on yhdessä tekeminen. Nuori ansaitsee aikuisen, joka on hyvä esimerkki ahkeruudesta, työn arvostuksesta ja luotettavuudesta.”

Jyri Häkämies toimitusjohtaja, Elinkeinoelämän keskusliitto

“Aika on rajallista. Ajan antaminen on välittämistä ja rakkautta. Yhteinen ja jaettu aika muistetaan. Myös ajan puute. Pienet asiat, suuret vaikutukset: yhdessä oleminen ja tekeminen vahvistaa elämiseen.”

Marianne Heikkilä toiminnanjohtaja, Marttaliitto

“Ajan suhteen olemme tasa-arvoisessa asemassa. Aikaa on jokaisella yhtä paljon. Ajan käyttämisessä on kysymys valintojen tekemisestä. Kiirettä ei selätetä juoksemalla. Kiire katkaistaan pysähtymällä. Useat joutunevat toteamaan iän myötä, että läsnäolo oman jälkikasvun lapsuudessa jäi liian vähäiseksi. Isovanhempana on mahdollisuus sovittaa menneisyyttä lastenlasten kautta.”

Seppo Hassinen toimitusjohtaja, Suomen 4H-liitto

“Omassa työssäni kohtaan jatkuvasti nuoria, joille kaikkein tärkeintä on se, että aikuisella on aikaa kohtaamiseen ja tunne siitä, että joku oikeasti välittää ja kuuntelee. Se ei vaadi aina tunteja, joskus lyhytkin aika riittää luomaan nuorelle elintärkeän tunteen, että hänestä välitetään ja häntä kuunnellaan. Usko nuoren kykyihin ja positiivinen palaute luo uskoa oman tulevaisuuden suunnittelussa.”

Ulla Nord palvelualuejohtaja, Helsingin Diakonissalaitos

“Ajan antaminen on läsnäoloa ja arvostavaa kuulemista. Lapsi ja nuori peilaa sinusta tekojensa ja sanojensa oikean ja väärän. Millainen peili haluat olla?”

Minna Riikka Järvinen toiminnanjohtaja, Kehittämiskeskus Opinkirjo

“Tärkeintä on, ettei lapsen ja nuoren ihmisen tarvitse jäädä yksin. Joskus yksikin turvallinen ihminen on riittävästi, ihminen joka ottaa todesta, kuulee yksinäisyyden, kaipauksen ja levottomuuden. Ajan antaminen on rakkauden teko. Aika ei kulu, vaan täyttyy ja rikastuu kun annat aikaasi nuorelle.”

Kari Mäkinen arkkipiispa, Suomen evankelis-luterilainen kirkko

“Monet lapset ja nuoret saavat aikuisten antaman ajan osakseen kuin aamuauringon nousun. Pyytämättä - kaikki näkevät heidät. Äiti ja isä, ukki ja kummit. On myös lapsia, jotka jäävät ilman aikuisen aikaa, ellet sinä ymmärrä sitä antaa. Sinä voit olla kuka vaan, eikä ajan antaminen aina kestä kauaa.”

Seppo Sauro toiminnanjohtaja, Lastensuojelun Keskusliitto

“Lapsen aika on: NYT. Tarvitseeko lapsesi laatuaikaa vai vain aikaa? Molempia! Kun olet lapsen tai nuoren kanssa ole oikeasti läsnä ja keskity siihen mitä lapsesi kertoo tai kysyy. Mieti myös, onko välttämätöntä jäädä työpaikalle työajan jälkeen. Lapsestasi kasvaa nuori nopeammin kuin huomaatkaan. Luottamuksen ja läheisyyden siemenet kylvetään lapsuudessa, myöhemmin se on vaikeampaa.”

Helena Hiila O’Brien toimitusjohtaja, Väestöliitto

“Aikasi on arvokasta. Käytä se arvokkaimpaan. Lapseen ja nuoreen.”

Tuomas Kurttila toiminnanjohtaja, Vanhempainliitto

“Koulutukseen sisältyy työpaikalla oppimista. Yrittäjä, tarjoa nuorelle työkokemus, autat häntä saamaan myönteisen kuvan työstä, ammattitaidosta ja yrittäjyydestä”

Jussi Järventaus toimitusjohtaja, Suomen Yrittäjät

“Työ on yksi parhaista keinoista saada nuori pysymään mukana. Tue nuorta pääsemään kiinni täysipainoiseen elämään.”

Riku Aalto puheenjohtaja, Metalliliitto

“Lasten ja nuorten kanssa on aika olla nyt – ei vasta joskus tulevaisuudessa.”

Olli Luukkainen puheenjohtaja, OAJ

“Urheilu tarjoaa upeita kokemuksia nuorille. Erittäin tärkeää on kokea olevansa hyväksytty. Aikuisilla on tärkeä rooli tämän kokemuksen antamisessa.”

Teemu Japisson pääsihteeri, Valo ry

“Anna lapsellesi turvaa, tukea ja läsnäoloa.”