Tee edes tämä

Lapsi ja nuori tulee riippuvaiseksi alkoholista paljon nopeammin kuin aikuinen, sillä alaikäisen aivot ovat vielä kasvuvaiheessa.

Älä ”tutustuta” alkoholiin tai edes sen hajuun. Se vain nopeuttaa päihteiden käytön aloittamista. Oma tapasi käyttää päihteitä siirtyy lapselle. Jos sinulla tai kenellä tahansa lähipiirissäsi on päihdeongelma, älä peittele sitä tai odottele, että se katoaa itsestään. Hanki apua.

Onko sinulla kokemuksia tai esimerkkejä ideoista, jotka toimivat arjessa? Kirjoitathan napakasti. Julkaisemme parhaat ideat.
Tekstejä muokataan ja lyhennetään tarvittaessa ennen julkaisua. Idea julkaistaan etunimen ja paikkakunnan kera.

Tarkistathan vielä, että olet täyttänyt kaikki vaaditut kentät.

Idean lähetys epäonnistui. Kokeile myöhemmin uudestaan.

Kiitos ideastasi!

On hienoa, että olet nähnyt vaivan kirjoittaa meille. Se kertoo, että välität siitä, mitä lähelläsi tapahtuu.

Käymme nyt saamiamme ideoita läpi ja julkaisemme niistä parhaat. Saat sähköpostia, jos ideasi julkaistaan. Saatamme muokata ja lyhentää tekstejä tarvittaessa ennen julkaisua. Idea julkaistaan etunimen ja paikkakunnan kera.

Kiitos, kun olet mukana.

Voit varmistaa, ettei lapsen ja nuoren tieto kannabiksen ja muiden huumeiden riskeistä ole ainoastaan kavereiden ja keskustelupalstojen varassa.

Voimme neuvoa läheisensä alkoholinkäytöstä kärsivän henkilön Al-Anon-ryhmään. Al-Anon auttaa alkoholistien läheisiä.

Ehkäisevä Päihdetyö EHYT ry vahvistaa lasten ja nuorten päihteettömyyttä.

Voimme ohjata alkoholiongelmasta kärsivän henkilön ottamaan yhteyttä Nimettömiin Alkoholisteihin (AA). AA tarjoaa ilmaista vertaistukea kenelle tahansa, joka haluaa raitistua. Auttava puhelin 09-750 200 (klo 9–21).

Voit aina silloin tällöin muistuttaa nuorta siitä, että merkintä huumausainerikoksesta sulkee monia tulevaisuuden opiskelu- ja työmahdollisuuksia.

Voimme tarvittaessa kannustaa hoitoon: AA:han, lääkäriin tai sosiaalityöntekijän juttusille.

Lasinen lapsuus -toiminta kokoaa päihde- ja mielenterveystoimijat tukemaan hankalassa kotitilanteessa eläneitä lapsia ja nuoria.

Lasten seurassa -ohjelman tavoitteena on vähentää aikuisten alkoholinkäytön lapsille aiheuttamia haittoja.

Voit huolehtia siitä, että lapsesi tai nuoresi ei näe sinua koskaan päihtyneenä! Päihtynyt vanhempi aiheuttaa lapselle turvattomuutta ja pelkoa ja on nuorelle väärä esikuva ja malli aikuisuudesta.

Hannu, Vantaa

Voimme ohjata huumeongelmasta kärsivän henkilön ottamaan yhteyttä Nimettömiin Narkomaaneihin (NA). NA antaa vertaistukea huumeista irti pyrkiville.

Vaikutat ratkaisevasti siihen, millaisen suhteen lähipiirisi nuoret muodostavat päihteisiin.

Voimme viivyttää alkoholin ongelmakäyttöä – ihan vain noudattamalla lakia. Ei alkoholia alaikäisille.

Voimme ymmärtää, miksi nuoret kokeilevat päihteitä teini-iässä, mutta meidän ei pidä sitä koskaan hyväksyä, saati antaa siihen lupaa. Vanhempien asenteilla on nuorelle suuri merkitys päihteidenkäytön ennaltaehkäisyssä! Mitä nuorempana säännöllisen alkoholin käytön aloittaa, sitä suurempi riski on päätyä ongelmakäyttäjäksi aikuisiässä.

Johanna, Helsinki


Katso myös nämä ihan tavalliset asiat