Arno Kotro

Hylätyksi tulemisen tunne tappaa

 1. Mikä on sinulle läheinen ehdotus Ihan tavallisissa asioissa?
  Rasti ruutuun.
 2. Miksi?
  Ikään katsomatta me jumitamme liikaa päätteiden äärellä. Vanhemmat kääntävät lapsille selän, kun vääntävät kotona duunijuttuja läppärillä, lapset ja nuoret räiskivät nettipelejä ja kaikki roikkuvat Facebookissa. Kouluissakin kuulemma pitäisi – ajan hengen mukaisesti – lisätä rutkasti verkko-opetusta, vaikka netin vastapainoksi tarvitaan ihmiskontakteja, ihan livenä.
 3. Miten olet itse töpännyt, ja kuka/mikä sinua silloin auttoi?
  Vietin aikoinaan kapakkakeskeistä boheemielämää, ja alkoholinkäyttö lähti lapasesta. Kun sitten olin saavuttanut oman pohjakosketukseni, yksi kaveri, jolla oli itsellään samanlainen historia, näki tilanteen ja auttoi minuakin avaamaan silmät. Keväästä 2005 olen saanut olla raittiina.

  Kannatan vahvaa hyvinvointivaltiota, julkisia terveyspalveluja, varakkaiden nykyistä kovempaa verotusta ja isompia tulonsiirtoja vähäosaisille, mutta samalla uskon, että toisinaan kaveriapu voi olla paras apu.

  Meillä on tässä maassa vinksahtanut ilmapiiri: vihaa, vinoilua ja lyttäämistä riittää, ja varsinkin välinpitämättömyyttä. Tämä on ongelma, jota voidaan lievittää ennen kaikkea jokapäiväisessä elämässä ja arjen ihmissuhteissa, ei budjettineuvotteluissa.
 4. Minkä oman arkikeinon haluat jakaa muille?
  Pidä yhteyttä ihmisiin. Soita, tapaa, kutsu käymään, kysy miten menee. Hylätyksi tulemisen tunne ja yksinäisyys tappavat.

Arno Kotro, opettaja, vapaa kirjoittaja

Arno Kotro, opettaja, vapaa kirjoittaja
Vieraita ja tuttuja -haastattelusarja esittelee erilaisten ihmisten arkitason havaintoja Ihan tavallisista asioista.