Jenni Pääskysaari

Pystytkö kohtaamaan elämän ilot ja surut ilman päihteitä?

 1. Mikä on sinulle läheinen ehdotus Ihan tavallisissa asioissa?
  Tee edes tämä.
 2. Miksi?
  Vallitseva juomakulttuurimme antaa käsityksen, että on ihmiselle normaali olotila sotkea kemiansa päihteillä, mutta se ei ole. Oleellisempaa kuin se, montako annosta viikossa/päivässä juot, on se, osaatko iloita ja juhlistaa asioita ilman päihteitä. Entä kestätkö arjen haasteet, vaikeat tilanteet ja pettymykset mieli kirkkaana? On eri asia sanoa, että voin olla juomatta kuukauden, kuin olla. Ja jos on esimerkiksi tottunut näkemään kotona, että pahoja ja ikäviä asioita paetaan eikä kohdata, on toimintamalli helppo omaksua myös itselle. On kuitenkin jokaisen oma valinta, tarttuuko pulloon vai ei. Se, päätyykö riippuvaiseksi, ei ole.
 3. Miten olet itse töpännyt, ja kuka/mikä sinua silloin auttoi?
  Olen tehnyt asioita kavereiden painostuksesta ja ikäviä asioita miellyttämisen halusta. Asioita, jotka vanhempani ovat kieltäneet. Olen suostunut, venynyt, vaiennut, purrut hammasta, peitellyt toisten tekemisiä, valehdellut ja hyväksynyt hiljaa eli en ole ollut uskollinen todelliselle minälleni. Ihan fiksut ja mukavat ihmiset päätyvät tekemään asioita, joita eivät oikeasti halua, koska eivät vielä tiedä, keitä oikeasti ovat.

  En ole näinä hetkinä jäänyt roikkumaan häpeään, vaan pakottanut itseni toimimaan jatkossa toisin. Esimerkiksi muutamien normaalikokeilujen jälkeen parikymppisenä ymmärsin, että päihteet eivät ole minun juttuni, ja lopetin niiden käyttämisen.
 4. Minkä oman arkikeinon haluat jakaa muille?
  Vaikka sinulla ei olisi ongelmia päihteiden kanssa, kysy itseltäsi, miksi juon. Uskallatko vastata rehellisesti?

Jenni Pääskysaari, toimittaja-juontaja

Jenni Pääskysaari, toimittaja-juontaja
Vieraita ja tuttuja -haastattelusarja esittelee erilaisten ihmisten arkitason havaintoja Ihan tavallisista asioista.