Juha Vuorinen

Ala onnelliseksi.

 1. Mikä on sinulle läheinen ehdotus Ihan tavallisissa asioissa?
  "Ilmaista iloa."
 2. Miksi?
  Suomen kielestä hurmaantuneena näen noissa sanoissa kaksikin viisauden siementä. Monet ihmiset ovat tukkineet hyvältä väylän, kun eivät halua, osaa tai viitsi ilmaista oikeaa iloa. Porhaltavat turpa solmussa huvittumatta elämän ilonaiheista.

  Kävin nuorena kollina jonkinlaista komiikan oppikoulua työskentelemällä radiossa Martti "Huuhaa" Innasen kanssa, ja hänen mukaansa hauskan pitäminen tyhmien ihmisten kustannuksella on suuri ilo, koska se on ilmaista.

  Tuo ei ole kaikkein ylevin elämänohje, mutta jos se tuo ilon jollekin loukkaamatta toista, parempi sekin kuin sutia naivistisia maalauksia otsa rypyssä.
 3. Miten olet itse töpännyt, ja kuka/mikä sinua silloin auttoi?
  Olen siitä harvinainen yksilö, etten ole koskaan töpännyt. Olen vain tehnyt joitakin harmittoman pieniä virheitä, joista uskon ottaneeni opikseni... Vakavasti kirjoitettuna suuren ja aidon viisauden ydin sijaitsee väärien valintojen ymmärtämisessä. Jos toistaa samaa virhettä kuin paikalleen jämähtänyt gramofoni, voidaan puhua töpeksimisestä ja todellisesta taiteilija Innasen viihdyttäjästä.

  Minua ovat auttaneet sekä myötäeläjät että pahimmat arvostelijat ja selkään puukottajat. Joskus taklauksen pitää vähän kirpaista, jotta sen kohteeksi joutunut ymmärtää asioiden oikean laidan.
 4. Minkä oman arkikeinon haluat jakaa muille?
  Ala onnelliseksi. Kuulostaa maailman typerimmältä latteudelta, ja juuri siksi se toimiikin. Mutta jos kuvittelet onnellisuuden löytyvän ulkopuoleltasi, niin unohda koko juttu ja jatka laitataklausten vastaanottamista.

Juha Vuorinen, kirjailija ja kustantaja, Diktaattori Oy

Juha Vuorinen, kirjailija ja kustantaja, Diktaattori Oy
Vieraita ja tuttuja -haastattelusarja esittelee erilaisten ihmisten arkitason havaintoja Ihan tavallisista asioista.