Tuomas Enbuske

Tee itse ja auta lähimmäistäkin

 1. Mikä on sinulle läheinen ehdotus Ihan tavallisissa asioissa? Miksi?
  Koko perusfilosofia on tärkeä. En usko järjestelmään vaan yksilöön. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö järjestelmän pitäisi pelastaa kaikkein heikoimmassa asemassa olevia. Mutta ihan evoluution perusoppikirjojen mukaan lapset jäljittelevät vanhempiaan. Lapsilla on usein sattumalta juuri sama uskonto ja sama puoluekanta kuin isällä ja äidillä. Tämän takia pitäisi lopettaa kiesustelu esimerkiksi siitä, "miksi lääkäreiden lapsista tulee lääkäreitä". Ei siinä ole mitään vikaa. Totta kai tulee! Mutta miksi juoppojen lapsista tulee juoppoja?

  Niinistön työryhmän ajatukset ovat ihan sitä peruskamaa, mitä työläisäidit teroittivat lapsilleen vielä 60-luvulle saakka. Älä pane ihan kenen kanssa vaan, älä läträä viinan kanssa, tule ajoissa kotiin. Ne ovat hyveitä. Eivät hyveet tarkoita sitä, että ihmisten pitäisi pingottaa tai hurskastella, mutta hyveiden olemassaolo saa meidät edes pyrkimään eteenpäin.
 2. Miten olet itse töpännyt, ja kuka/mikä sinua silloin auttoi?
  Elämänhallintani on ollut aina surkeaa. Jos en olisi saanut mahtavia ihmisiä ympärilleni, en tiedä, missä olisin. Henkka Hyppönen auttoi minut alkuun urallani ja näki sen potentiaalin, jota en itsekään nähnyt. Sitten myöhemmin olen tullut aika lailla naisten pelastamaksi.
 3. Minkä oman arkikeinon haluat jakaa muille?
  Älä kysy, mitä yhteiskunta voisi tehdä puolestasi. Kysy, mitä yhteiskunta voisi tehdä vähemmän puolestasi. Tee itse. Auta aina lähimmäistä. Älä koskaan pilkkaa sitä, jota muut pilkkaavat. Hyvinvointivaltion ajatus lähtee siitä, että jos näemme kerjäläisen, olemme vihaisia, koska "hyvinvointivaltiossa ei saisi olla tuollaista".

Tuomas Enbuske, juontaja, toimittaja ja talk show -isäntä Subin Enbuske & Linnanahde Crew -ohjelmassa

Tuomas Enbuske, juontaja, toimittaja ja talk show -isäntä Subin Enbuske & Linnanahde Crew -ohjelmassa
Vieraita ja tuttuja -haastattelusarja esittelee erilaisten ihmisten arkitason havaintoja Ihan tavallisista asioista.